Saturday, 19 April 2008

DATUK PROF. DR. MAZLAN BTE OTHMAN

BIDANG ASTRONOMITOKOH: Mazlan Bte Othman, Datuk Prof. Dr.

TARIKH/TEMPAT LAHIR: 11 Disember 1951, di Seremban, Negeri Sembilan.

PENDIDIKAN: (1) Tunku Khursiah College, Seremban, Negeri Sembilan (1971). (2) University of Otago, New Zealand, lulus dengan BSc, (Hons) dalam Fizik, 1975. (3) University of Otago, New Zealand, dan lulus Ph.D dalam Astrofizik, 1981.

KERJAYA: (1) Tutor di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), 1975. (2). Pensyarah, Jabatan Fizik, UKM 1981 – 1987. (3). Prof. Madya dan memberi kuliah dalam Astronomi dan Astrofizik, UKM, 1988 – 1989. (3) Pengarah Bahagian Planetarium, Jabatan Prdana Menteri, Kuala Lumpur, 1990 – 1995. (4) Ketua Pengarah, Bahagian Kajian Angkasa Lepas, Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar, 1995 – 1999. (5) Ketua merangkap Pengarah di pejabat Pertubuhan Bangsa Bersatu mengenai Hal Ehwal Angkasa Lepas di Vienna, Austria, 1999 - 2001. (6) Ketua Pengarah Agensi Angkasa Lepas Nasional, 2002. (7). Profesor Astrofizik, UKM, 1994.

KEGIATAN/PERLANTIKAN: (1). Membentangkan kertas kerja dan memberi ucap utama dan cermah tentang hal-hal yang berkaitan dengan astrofizik, satelit dan teknologi dan tentang dasar yang berkaitan dengan angkasa lepas di serata dunia. (2). Menjadi anggota jawatankuasa saintifik Kesatuan Astronomi Antarabangsa (IAU) dan juga anggota Sidang Pengarang jurnal antarabangsa seperti Space Forum dan Space Policy. (3). Dilantik sebagai Felo pelbagai pertubuhan profesional, antaranya, Akademi Sains Malaysia, Akademi Astronautik Antarabangsa, Institiut Fizik Malaysia dan Persatuan Saintifik Malaysia. (4). Naib Presiden Akademi Sains Malaysia. (5). Ketua Pengarang, Newsletter Akademi Sains Malaysia.

PENCAPAIAN/SUMBANGAN: (1) Wanita Malaysia pertama yang mempunyai kelayakan dalam bidang astronomi dan astrofizik. (2). Satu-satunya wanita profesional dalam bidang astrofizik. (3). Salah seorang pakar yang dilantik kerajaan untuk menyediakan kertas kerja ke arah penubuhan planetarium di Kuala Lumpur. (4). Anak Malaysia dan wanita Malaysia pertama memohon menjadi seorang kosmonaut. (5). Ketua Pengarah pertama mengendalikan Agensi Sains Angkasa Lepas, merangkap Profesor Astrofizik di Universiti Kebangsaan (UKM), 2002. (6). Wanita pertama lulus PhD dalam bidang Fizik dari university of Otago, New Zealand, 1981.

INOVASI : (1) Mengambil inisiatif memperkenalkan kursus astronomi dan mempromosikan Sains Angkasa lepas di UKM. (2). Mengusahakan dan memantau pembinaan Planetarium Kebangsaan Malaysia dan menubuhkan Bahagian Kajian Sains Angkasa Lepas. (3). Memulakan program membina mikrosatelit kebangsaan bersama-sama sekumpulan jurutera Malaysia dan University of Surrey, Unted Kingdom, 1977. Satelit ini yang dinamakan TiungSAT-1 Malaysia akhirnya dilancarkan dengan menggunakan roket Russia pada September 2000. (4). Berusaha mendirikan Agensi Planetarium Kebangsaan. (5). Menjadi penggerak utama dalam penubuhan Astronautic Technology Sdn. Bhd (ATSB), syarikat milik kerajaan yang diberi peranan memajukan teknologi angksa lepas negara dan bertanggung jawab dalam pembinaan satelit RazakSAT. (6). Mengambil inisiatif dalam penerbitan dua filem dokumentari tantang sains di samping mempersembahkan empat pertunjukan planetarium.

PENULISAN/PENERBITAN: (1) Astronomi (buku bergambar), oleh Mazlan Othman, terbitan Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd, 1984/85. (2). Tsunami Disaster in Malaysia: An Environmental, Socio-Economic and Community Well-Being, oleh Ibrahim Komoo dan Mazlan Othman, Akademi Sains Malaysia, Kuala Lumpur, 2006. (3). Bencana Tsunami di Malaysia: Kajian Impak Alam Sekitar, Sosio-Ekonomi dan kesejahteraan , oleh Ibrahim Komoo dan Mazlan Othman, kademi Sains Malaysia, Kuala Lumpur, 2006.

ANUGERAH/PENGIKTIRAFAN: (1) Anugerah Doktor Sains Kehormat daripada University of Otago, New Zealand, 1997. (2). Anugerah Tokoh Emas, Kolej Tunku Khursiah, Seremban, Negeri Sembilan. (3). Anugerah bintang kebesaran Darjah Kesatria Mangku Negara (KMN) oleh Seri Paduka Yang Dipertuan Agong, 1994. (4). Augerah bintang kebesaran Panglima Johan Negara (PJN) oleh Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong, yang membawa gelaran Datuk, 1997. (5) Anugerah Khidmat Cemerlang Jabatan Perdana Menteri, 1994. (6) Anugerah Kepujian Tag Heuer Wanita Avon (Pendidikan), 1996. (7). Anugerah Planet Biru (Blue Planet) daripada Kerajaan Russia. (8). Anugerah Cipta Khas Saintis Melayu.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MALAYSIAN LEADERS GAZEBO

SO THEY SAY...

SO THEY SAY...

"A.F.Yassin dalam cerpenya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).