Friday, 21 March 2008

RASHDAN BABA, TAN SRI PROF. EMERITUS DR.

BIDANG PENTADBIRAN

TOKOH: Mohd. Rashdan bin Baba, Tan Sri Prof. Emeritus Dr.

TARIKH/TEMPAT LAHIR: 31 Oktober, 1935 - di Chembong, Rembau, Negeri Sembilan.

PENDIDIKAN : (1). Sekolah Melayu Kota, Negeri Sembilan.(2). Government English School, Tampn, Negeri Sembilan. (3). Kolej Pertanian Serdang, Selangor dengan kelulusan Diploma.(4). University of Reading, United Kingdom dn lulus ijazah Sarjana Muda Sains. (5). University of Leeds, United Kigdom dan lulus ijazah Doktor Falsafah , 1964.

KERJAYA: (1). Pegawai Pertanian di Jabatan Pertanian, Seremban, Negeri Sembilan, 1957. (2). Penolong Pensyarah di kolej Pertanian Serdang, selangor.(3). Agronomis di Jabatan Pertanian, Seremban, Negeri Sembilan, 1964.(4). Pengetua, Kolej Pertanian Malaysia, Serdang, Selangor, 1965 – 1969.(5). Naib-Canselor, Universiti Kebangsaan Malaysia, UKM, Bangi, selangor, 1969 – 1971.(6). Nib-Canselor Universiti Pertanian Malaysia (UPM), 1972 – 1982.(7). Pengerusi Eksekutif Kumpulan Guthrie Sdn. Bhd., 1982 – 1987.(8). Pengerusi Eksekutif Telekom Malaysia Berhad, 1987 - .

KEGIATAN/PERLANTIKAN: (1). Dilantik sebagai Pengerusi Majlis Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) sejak 1987.(2). Dilantik Pengerusi Telecommunication Development Advisory Board , Geneva sejak 1993.(3). Dilantik Presiden Asian Association of Agricultural Colleges and Universities, 1978 – 1980.(4). Dilantik Pengerusi Scientific Council of the Scientific Research and Development and Agricultural Science Committee, 1975 – 1979. (5). Dilantik Ahli Lembaga Pengarah RISDA 1972 – 1983.(6). Dilantik Presiden Harvard Busines School Alumni Club Malaysia, 1983 – 1984.(7). Dilantik ahli Majlis Penasihat Regional Cooperation in Education in Asia and the Pacific (UNESCO), 1979 – 1982.(8). Dilantik ahli Lembaga Pengarah Bank Pertanian Malaysia, 1970 – 1989.(9). Dilantik ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Tun Abdul Razak, 1972 – 1989.

INOVASI: (1). Ketika bertuga sebagai Naib-Canselor UKM (1969 – 1971), Tan Sri Rashdan mengambil inisiatif menyelesaikan masalah tenaga pengajar yang kurang mahir dalam bahasa Melayu, terutama dalam bidang Sains, Kejuruteraan, Perubatan dan Teknologi. Beliau mendapatkan pensyarah-pensyarah kontrak dari universiti-universiti di indonesia dalam bidang-bidang ini, seperti Insttut Teknologi Bandung (ITB), Institut Pertanian Bogor (IPB), Universitas Indonesia (UI), Universitas Gajah Mada di Jokjakarta dan Universitas Airlangga di Surabaya. (2).Beliau juga mengambil inisiatif mengimport buku-buku bahasa Indonesia dalam bidang sains, perubatan dan kejuruteran dari negera jiran itu untuk kegunaan mahasiswa dan tenaga pengajar. Baginya, bahasa Indonesia dan bahasa Melayu tidak banyak bezanya. (3). Ketika memimpin Guthrie dan Telekom beliau seboleh mungkin memint mesyuarat dalaman diadakan dalam bahasa Melayu.

ANUGERAH/GELARAN: (1). Anugerah gelaran Profesor Emeritus oleh Universiti Pertanian Malaysia (UPM), 1982.(2). Menerima ijazah kehormat Doktor Sains dari University of Reading, Unied Kingdom, 1986.(3). Menerima ijazah kehormat Doktor Undang-Undang dari Univrsity of Leeds, United Kingdom, 1989.(4). Anugerah bintang kebesaran Johan Setia Mahkota (JSM), 1969(5). Anugerah pingat pekerti Terpilih Negeri Sembilan, 1970.(6). Anugerah bintang kebesaran Panglima Setia Mahkota (PSM), 1974.(7). Anugerah bintang kebesaran Darjah Paduka Mahkota Selangor (DPMS), 1972.(8). Anugerah bintang kebesaran Darjah Seri Indera Mahkota Pahang (SIMP), 1991

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MALAYSIAN LEADERS GAZEBO

SO THEY SAY...

SO THEY SAY...

"A.F.Yassin dalam cerpenya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).