Saturday, 29 March 2008

ABD. KADIR SHAMSUDDIN, TAN SRI

BIDANG PENTADBIRAN
TAN SRI ABD. KADIR SHAMSUDDIN

Tan Sri Abd. Kadir Shamsuddin

TOKOH: Abd. Kadir Shamsuddin, Tan Sri

TARIKH/TEMPAT LAHIR: 1 November 1920 di Kajang, Selangor. Meninggal dunia pada November 1978.

PENDIDIKAN : (1). Sekolah Melayu Rendah dan Menengah di Kajang sehingga tahun 1938. .(2). Raffles College, Singapura untuk jurusan Ekonmi, 1940. (3). Bristol University, London, UK, dalam jurusan Undang-Undang, 1947.(4). Yale University, Amerika Syarikat, 1954.

KERJAYA: (1). Penolong Pegawai Pos, 1939. (2). Memasuki Perkhidmatan Pentadbiran Melayu, 1948.. (3). Penolong Setiausaha Kerajaan Negeri Pahang setelah dilantik bekerja dalam Perkhidmatan Awam, 1952.(4). Penolong Setiausaha Kemnterian Pertahanan, 1955. (5). Pemangku Ketua Penolong Setiausaha Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, 1956..(6). Ketua Penolong Setiausaha Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri, 1959..(7). Setiausaha tetap Kementerian Pertahanan, 1961..(8). Ketua Pentadbir, Urus Setia Hal Ehwal Awam Malaysia dalam Majlis Gerakan Negara (MAGERAN), 1969. (9). Ketua Setiauaha Negara, 1970 – 1976. (10). Pengerui dan Ketua Eksekutif Petrolium Nasional Bhd. (Petronas) 1976.

KEGIATAN/PERLANTIKAN: (1). Dilantik sebagai Setiauaha bersama dengan Tan Sri T.H.Tan untuk rombongan kemerdekaan Malaya ke London.1956.(2). Dilantik sebagai Pengerusi Bahagian Pembangunan Negara yang menetapkan Dasar Ekonomi Negara.(3). Dilantik sebagai Pengerusi Majlis Tdbir Universiti Pertanian Malaysia. (4). Dilantik Pengerusi Persatuan Pengurusan untuk Pentadbir-Pentadbir (MASPA).(4). Dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa Kebangsaan Mengenai Tadbir Pembangunan. (5). Dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Letrik Negara.

PENCAPAIAN: (1). Berjaya menerima anugerah dua biasiswa berprestij dalam bidang pendidikan, iaitu Queen’s Scholarship untuk melanjutkan pelajaran Undang-Undang di United Kingdom, dan Fullbright Exchange Fellowship untuk ke Yale University, Amerika Syarikat.(2) Melibatkan diri dalam rundingan untuk mencapai kemerdekaan dengan tugasnya berbincang tentang kawalan ke atas kewangan negara, perlantikan warganegara Tanah Melayu bagi mengetuai jabatan kerajaan, keselamatan dalam negeri dan pemulihan perlembagaan. (3) Turut terlibat dalam perbincangan untuk membentuk Malaysia dan perbincangan keamanan dengan Presiden Soekarno di Filipina, Tokyo dan Bangkok. (4). Menjayakan Perjanjian Perkongsian dan Penghasilan serta Pembentukan Malaysia LNG Sdn. Bhd.

INOVASI: (1). Mencadangkan dan bertanggungjawab dalam pelaksanaan menggantikan nama dan fungsi Federal Establishment Office kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dengan tujuan untuk menyusun semula Pejabat Perjawatan Persekutuan. (2). Menghindar peraturan yang berbau (karenah) birokratik dan mewyjudkan sistem maklum balas (feedback) dan pemantauan. (3). Mencadangkan satu kajian terhadap tangga gaji dalam sistem Pentadbiran.

ANUGERAH/GELARAN:

2 comments:

  1. Assalamualaikum. Baru terbaca artikel ini semasa "menggoogle". Saya sedang mencari rujukan peranan aruah dalam "Malay Forum" dan peranan memasukkan "The religion of the Federation is Islam" kedalam Perlembagan Persekutuan Tanah Melayu (dan Perlembagaan Malaysia).

    ReplyDelete
  2. Assallamualaikum..... Baru terbaca jua.... I am looking for more info regarding Tan Sri Shamsuddin. I am related to him as hv been told that he is my grand-uncle. As I lost contact with my immediate family for 33 years, I am keen to look for my roots. My grandparents are Dr Mohd Ypusoff Khan N Matron Sharifah Arbie Syed Bahaldin and they resided in Kajang. I do appreciate any info regarding My granduncle. tq... Suzanne Omar : pompeiieleven@yahoo.com

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MALAYSIAN LEADERS GAZEBO

SO THEY SAY...

SO THEY SAY...

"A.F.Yassin dalam cerpenya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).