Monday, 3 November 2008

CUKUPLAH DENGAN HANYA RETORIK DATUK!!


Dato' Seri Dr. Rais Yatim, Menteri Luar Malaysia


Bantu Bahasa Melayu

KUALA LUMPUR 2 Nov. – Kementerian Luar menyatakan komitmen untuk memainkan peranan positif dalam mana-mana persidangan antarabangsa bahasa Melayu bagi memastikan ia mampu menjadi bahasa dunia yang turut diiktiraf di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Menterinya, Datuk Seri Dr. Rais Yatim (gambar) berkata, sebagai permulaan bahagian Penerangan dan Diplomasi Awam kementeriannya akan bekerjasama dalam menjayakan Persidangan Bahasa Melayu Antarabangsa anjuran Institut Perguruan Bahasa Melayu Malaysia (IPBMM) pertengahan bulan ini.

‘‘Kementerian Luar akan memberikan bantuan dari sudut lojistik untuk menggalakkan percambahan perhubungan antarabangsa serantau. Bahasa Melayu dituturkan oleh lebih 300 juta penduduk di kepulauan Nusantara namun ia tidak menjadi bahasa dunia.

‘‘Oleh itu, nasib bahasa Melayu perlu dibela bersama oleh semua pihak,’’ katanya ketika berucap merasmikan Alumni IPBMM di institut berkenaan di sini hari ini.

Rais yang juga bekas alumni dan kini penaung alumni tersebut berkata, perjuangan bahasa Melayu jika tidak diberi keutamaan akan menyebabkan masalah yang berlaku di Pulau Pinang berleluasa.

‘‘Penggunaan pelbagai bahasa di Pulau Pinang adalah kerana kelemahan kita dalam penegasan sesuatu, maka pihak berkenaan menganggap kita lemah dan menggunakan cara-cara untuk memecahkan penyatuan menerusi bahasa kebangsaan.

‘‘Memang tidak salah dari sudut beberapa undang-undang tetapi ia memperkecilkan Akta Bahasa Kebangsaan yang termaktub di Parlimen,’’ jelas beliau.

Tambah Rais, beliau tidak putus asa untuk melihat satu masa nanti semua pihak menggunakan bahasa kebangsaan dalam semua perutusan, papan tanda dan urusan-urusan rasmi.

‘‘Tetapi ini memerlukan satu kebangkitan. UMNO harus memperjuangkan fasa tiga ceraian lima dalam perlembagaannya iaitu bahasa dan budaya adalah satu perjuangan.

‘‘Jika tidak kita akan terus dalam keadaan terumbang-ambing seperti ini,’’ katanya.

Jelas Rais, kerajaan negeri Pulau Pinang mengutamakan cita rasa sosialisme berbanding semangat memartabatkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan mengikut Akta Bahasa Kebangsaan negara. (Utusan Online, 3 November 08)

Komen:
Dato', cukuplah dengan retorik ini. Bertindaklah tanpa banyak celoteh. Bukan sahaja orang bertambah bosan malah dah sampai peringkat nak naik loya tekak. Kita sudah ada Perlembagaan. Kita sudah ada akta bahasa Kebangsaan. Sudah lebih daripada cukup untuk usaha kita memperlindung bahasa Melayu a.k.a bahasa Kebangsaan. Sudah lebih 50 tahun bahasa itu diperjuangkan. Tokoh budaya ada yang sudah meninggalkan kita. Jika masih hidup mereka tidak lagi mampu berbuat apa-apa kerana sudah tidak punya taring lagi.

Elokalh bertindak. Ap kata kalau buat permulaan ini, Datuk sendiri meminta, mengharap dan merayu kepada semua menteri kabinet, terutama Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri sendiri bercakap dalam bahasa Melayu (kebangsaan) sahaja dalam semua majlis rasmi dan tak rasmi yang diadakan di peringkat nasional dan dalam bahasa yang betul. Kemudian sedikit demi sedikit mereka diminta bercakap dalam bahasa itu di peringkat antarabangsa. Kalau menteri-menteri di Peranchis, di Jerman, di Jepun, di Indonesia dan negara-negara lain bangga mengagungkan dan mengkeramatkan bahasa nasional mereka. mengapa menteri-menteri kita tak boleh.

Kalau ini Dato' boleh lakukan maka akan ramai akan berasa bahasa Melayu akan mempunyai tempat waima di Bangsa-bangsa Bersatu sendiri.

Kadang-kadang apabila memikirkan keadaan bahasa Melayu (kebangsaan) hari ini, terasa naik lucu kita dibuatnya!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MALAYSIAN LEADERS GAZEBO

SO THEY SAY...

SO THEY SAY...

"A.F.Yassin dalam cerpenya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).