Saturday, 7 May 2011

BAGAIMANA NUR JAZLAN MELIHAT LEGASI BAPANYA, MOHAMED RAHMAT

  Buku Tok Mat: UMNO - Akhir Sebuah Impian terbit pada tahun 2009


Nur Jazlan ialah Ahli Parlimen Pulai dan adalah anak kepada Allahyarham Tan Sri Mohamed Rahmat, bekas Setiausaha Agung UMNO dan Menteri Penerangan di zaman era Kerajaan Tun Dr. Mahathir Mohamad. Nur Jazlan menulis dalam kata-kata Aluan buku UMNO: Akhir Sebuah Impian, yang mengandungi rentetan pengalaman bapanya, terkenal dengan panggilan Mat Bulat dan mesra dengan nama “Tok Mat”. Nur Jazlan serimg diingatkan bapanya bahawa “sejarah akan sentiasa berulang.”
Menurut Nur Jazlan Tok Mat mendidiknya supaya bersabar dan setia kepada perjuangan parti UMNO di samping memberikan kepercayaan penuh dan patuh kepada pemimpin tertinggi dalam parti. Di samping itu Tok Mat juga mengajarnya supaya sentiasa bersikap positif dalam perjuangan UMNO kerana masa depan orang Melayu bergantung kepada kedudukan parti UMNO.

Namun Nur Jazlan tidak mengerti apa yang dimaksudkan Tok Mat apabila Nur Jazlan mengambil keputusan untuk meninggalkan kerjayanya sebagai seorang akuntan profesional dan menumpukan perhatian sepenuhnya kepada perjuangan UMNO lebih satu setengah dekad yang lalu.

Tulis Nur Jazlan, “ Apabila saya memaklumkan kepadanya (Tok Mat) mengenai keputusan tersebut saya mengharapkan sokongan dan dorongan dari beliau. Sebaliknya apa yang diluahkannya kepada saya agak mengejutkan sedikit. ‘Politik ini tak menentu dan naik turun karier politik kita bergantung kepada keperluan peribadi perdana menteri, bukan kerana kebolehan dari kita.’


“Selepas 21 penubuhan UMNO Baru yang sebahagian besarnya dijayakan oleh bapa saya sebagai Setiausaha Agung dan kemudiannya saya sendiri melihat kekalahan UMNO yang besar dalam Pilihanraya Umum 8 Mac 2008, akhirnya barulah saya memahami maksud kata-kata hikmat bapa saya itu.”
Kenyataan bapanya itu menjelaskan beberapa kelemahan besar dalam UMNO. Tulis Nur Jazlan lagi, “
Pertama, UMNO tidak lagi merupakan parti akar umbi kerana ia kini bergantung kepada kehendak Presiden parti. Kedua, UMNO sekarang ini dikuasai oleh golongan pemimpin yang lama yang tandus ideadan kurang upaya untuk berubah. “

Dua faktor utama ini telah menyebabkan UMNO kurang berupaya untuk menarik sokongan orang muda yang mempunyai idealisme yang tinggi untuk menyuburkan perjuangan parti untuk generasi akan datang. Pemimpin UMNO tidak mempunyai masa yang lama untuk membuat perubahan besar dan menyekat kemaraan Pakatan Rakyat.”

Demikianlah Nur Jazlan melihat cara berfikir bapanya, Tan Sri Mohamed Rahmat. Buku UMNO: Akhir Sebuah Impian yang diterbitkan Malaysian Insider pada tahun 2009 ini adalah catatan pengalaman Tok Mat dalam pergolakan UMNO yang bermula sejak zaman Tunku Abdul Rahman lagi. Apa yang diceritakannya mungkin mengejutkan sesetengah pembaca terutamanya dalam mengupas krisis dalaman UMNO. Antara rentetan peristiwa di mana beliau sendiri memainkan peranan penting termasuk kisah di sebalik usaha menjatuhkan Tun Hussein dan Dr. Mahathir serta usaha beliau membantu mereka mengatasi krisis berkenaan.

Tok Mat juga menjelaskan betapa permainan politik tikam belakang serta ironi pengalamannya sendiri di mana beliau telah menjadi mangsa fitnah akibat salah faham dalam pertikaian politik UMNO.
Tok Mat lahir di Johor Bahru pada tahun 1938 dan memulakan kerjaya politiknya pada usia 20-an . Beliau telah berkhidmat di bawah pentadbiran Tunku Abdul Rahman, Tun Abdul Razak, Tun Hussein Onn dan Tun Mahathir . Beliau juga adalah penasihat hal-ehwal Malaysia-Indonesia untuk Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Tok Mat pernah memimpin Persatuan Alumni Perguruan Tinggi Indonesia (PAPTI) sebagi presidennya pada awal tahun-tahun 1980-an, dengan anggota Jawatankuasanya antara lain terdiri daripada Prof. Abu Bakar Hamid, Timbalan Presiden, Dato’ Seri Dr. Sulaiman Mohamad, Mohd. Yusof Abu Samah, Setiausha Agung, Jalaluddin, Awang Salleh dan Drs. Ahmad Fadzil Yassin.

1 comment:

  1. Some years back, the Johor government through its Johor Corporation launched unit trust scheme known as ASJ and Dana Johor for Bumiputras, both at the price of RM1.00 per unit for non-bumiputras. Being a government investment scheme, thousands of people participated in both ASJ the Dana Johor unit trust schemes purchasing the units at RM1.00 per share. Both ASJ and Dana Johor became failed projects and the Johor government came up with a relief plan to help the unit trust holders of both the ASJ and the Dana Johor by repurchasing the shares at 10% over a period of years. The ASJ shares were repurchased at RM1.00 whereas the Dana Johor shares were purchased at RM0,50 cents per share. Is it not fair that both shares be it ASJ or Dana Johor be repurchased at RM1.00 per share. It is hoped that those who took part in the Dana Johor scheme are also treated at par as those of ASJ.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MALAYSIAN LEADERS GAZEBO

SO THEY SAY...

SO THEY SAY...

"A.F.Yassin dalam cerpenya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).