Saturday, 30 April 2011

BORHAN YAMAN: SEMANGAT JUANG MENEGAK BAHASA YANG TAK KUNJUNG PADAM

Datuk Wira Borhan Yaman ketika di rumahnya di Kelebang, Melaka, 11 Oktober 2007

Guru dahulu memainkan peranan melalui persatuan guru. Setiap negeri ada persatuan guru. Semua persatuan ini disatukan dan dipimpin oleh Allahyarham Dato’ Mohd. Nor Ahmad. Saya ada menyimpan majalah-majalah buku lama dan saya mula menulis sajak pada tahun 1971, terutama artikel-artikel pendidikan. Ketika itu, majalah adalah sebagai wadah guru, sebagai organ suara guru.

Kita adakan Kongres Bahasa Melayu yang pertama di Singapura pada tahun 1952 dan di Seremban pada tahun 1954. Kemudian Kongres Bahasa Melayu ke-3 kembali semula ke Singapura dan Johor Bahru. Istana Besar di Johor Bahru telah melahirkan cadangan menubuhkan DBP (Dewan Bahasa dan Pustaka) seperti yang ada pada hari ini. Dan begitu jugalah hasil perjuangan tadi. DBP lantik Ungku Aziz, seorang pensyarah ekonomi di Universiti Malaya Singapura sebagai pengarahnya. Saya rasa amat besar jasa ungku Aziz, Allahyarham Tun Syed Nasir mdnggantikannya kemudian. Beliau anak Johor yang walaupun tidak berpendidikan universiti, tetapi usaha dan semangatnya mengendalikan DBP perlu disanjung.

Rakyat patut sedar, orang-orang sekarang patut sedar, perjuangan menegakkan kedaulatan negara ini berkait rapat dengan perjuangan bahasa. Saya masih ingat lagi tentang perwakilan UMNO Melaka. Kami dari Melaka tidak ramai, UMNO Melaka kecil sebab orang Melaka miskin. Saya pernah menjadi setiausaha UMNO Melaka. Ketika itu nak cari yuran pun susah. Setiap tahun kita kena bayar tidak kurang daripada RM 2.50. Duit dulu besar jugalah berbanding duit sekarang. Dapatlah sehelai baju dan sehelai seluar.

Ketika itu persidangan-persidangan UMNO dibuat di rumah UMNO di Batu Road. Ada lagi bangunan itu saya tak tahu, sebab dah lama saya tak pergi ke sana. Masih saya ingat kalau nak dirikan rumah UMNO, kita cari derma dan sumbangan daripada ahli-ahli UMNO seluruh tanah air. Setengahnya mengadakan fun fair. Macam-macamlah kita diadakan. Saya ingat lagi bila bangunan UMNO di Batu Road disiapkan dan dirasmikan, iaitu pada 31 Julai 1955, emat atau lima hari selepas kemenangan parti PERIKATAN dalam pilihan raya pertama pada 27 Julai 1955.

Peristiwa itu ada saya catat dalam buku.Judul buku itu Lawyer Tunku Abdul Rahman (?) dalam tulisan jawi oleh Aziz Tahir. Saya ada buku tu. Saya catat berapa harganya. Saya tulis tarikh perhimpunan UMNO. Saya catat begitu cantik tentang peristiwa itu, Jadi sidang ini menegakkan perjuangan, menegakkan perlembagaan, kemerdekaan negara, kedaulatan raja-raja, hak istimewa orang Melayu, Islam sebagai agama rasmi negara, kedaulatan bahasa dan negeri untuk menjadi bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, bahasa rasmi tanah air yang tunggal di negara. Kita perjuangkan sejak sebelum merdeka. Tidak ramai ahli yang hadir pada masa itu. Tak sampai 200 orang. Saya masih ingat lagi, semangat yang ditunjukkan mereka yang hadir. Memang tidak sama dengan semangat perwakilan UMNO yang 2000 orang yang ada sekarang di PWTC terutama ketika bekas perdana menteri nak mengisytiharkan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar kepada mata pelajaran Sains dan Matematik.

Inilah yang dikatakan, apabila dibawa usul dibawa oleh perdana menteri, saya lihat melalui televisyen hadirin kelihatan kaku, tak berdetik macam tikus jatuh ke beras. Apa gunanya ramai audiens kalau jiwa-jiwa politiknya kosong? Inilah yang dikatakan dalam al=Quran sebagai buih-buih di laut yang banyak tetapi tidak ada tunjangnya. Tidak ada akarnya yang menjejak di bumi. Memang ramai bertepuk sorak tapi tepuk sorak yang nak meruntuhkan bukan membina. Minta maaf lah saya berkata begitu. Saya sebagai orang lama berasa amat sedih walaupun saya tidak lagi dapat berjuang.
Saya disingkirkan tapi jangan hina bangsa saya, negara saya, bahasasa saya, budaya. Saya dipandang sepi.

Tidak ada lagi erti kejayaan, kebesarannya dan sebagainya terutama kepada parti dan inilah sikap saya. Inilah kenyataannya. Pada hal mereka sedar bahawa perbuatan meremehkan kejayaan perjuangan terdahulu itu menyalahi dasar perjuangan, aturan dan peraturan. Kita meti ingat kita adalah kerajaan berparti. Kerajaan berparti mengusulkan segala benda yang dibawa berbincang ke dalam parti terlebih dulu. Misalnya, macam mana kita ingin menegakkan kemerdekaan negara, kedaulatan beraja. Semua ini dibawa dalam parti dibincangkan berkali-kali, ditapis, disunting dan dihalusi.

Perlembagaan kita pertahankan bersama Parti Perikatan. Apa yang kita putuskan adalah mandat yang kita berikan kepada wakil-wakil UMNO dan Perikatan, walaupun pada masa itu dalam parti Perikatan atau parti UMNO tak ramai yang bijak-bijak. Cuma adalah peguam seperti Tunku Abdul Rahman , Tun Abdul Razak. Datuk Sulaiman pula doktor dan beberapa orang lagilah. Kebanyakan kita adalah wartawan dan guru. Tapi jiwa mereka adalah jiwa harimau, bukan jiwa kambing yang pengecut, yang mengembek di mana saja. Inilah yang amat menyedihkan dan memilukan hati saya kerana perjuangan kita menegakkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, bahasa rasmi termaktub dalam perlembagaan, disebut dalam perlembagaan, hendaklah dilaksanakan selewat-lewatnya 10 tahun selepas merdeka tidak seperti yang diharapkan hari ini.

Saya ingat lagi pada tahun 1957, apabila Tun Syed Nasir mengambil alih, Dewan Bahasa diletakkan di bawah Kementerian Pelajaran. Waktu itu Tun Abdul Razak adalah Menteri Pelajaran. Ada kempen Minggu bahasa kebangsaan dan saya ikut terlibat. Pada masa itu saya baru balik dari Institut Bahasa dan mengajar di sekolah jenis kebangsaan. Kami mengadakan peraduan syarahan dan peraduan bahas dalam bahasa kebangsaan buat pertama kalinya. Kononnya apabila saya balik dari Institut Bahasa maka saya ini menjadi ahli bahasalah. Maka saya pun banyak ditawarkan menjadi pengadil peringkat negeri, pensyarah dan sebagainya.Saya ingat beberapa orang hari ini telah menjadi pegawai pelajaran di Melaka. Mereka pernah bertanding masa tu ketika saya menjadi alah seorang pengadilnya.

Saya berasa senang kerana nak menggalakkan rakyat boleh bertutur dan menulis dalam bahasa kebangsaan dengan baik, bukan sahaja dalam percakapan sehari-hari tetapi juga di sekolah-sekolah, di pejabat-pejabat kerajaan dan sebagainya. Pada tahun 1961 diadakan pula kempen Bulan Bahasa Kebangsaan Setiap tahun buat, ada pertandingan sehingga ke ke peringkat kebangsaan. Kemudian Dewan Bahasa mula menerbitkan buku. (Petikan hasil temu bual dengan tokoh budaya dan politik Datuk Wira Borhan Yaman di kediamannya di Kelebang, Melaka, 11 Oktober 2007

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MALAYSIAN LEADERS GAZEBO

SO THEY SAY...

SO THEY SAY...

"A.F.Yassin dalam cerpenya "Dendam" berjaya menghidupkan ceritanya dalam bahasa yang berjiwa; sesuai dengan pertentangan-pertentangan yang dialami oleh Salim atau oleh Yanti sendiri. "Plotnya bersifat sorot pergi sebagai satu gaya untuk mengembangkan kisah pada satu detik tetapi menghimbau kisah itu kepada kisah lampau dan juga kisah akan datang. Latarnya di Indonesia. Cerpen ini hidup kerana tidak dibiar berkisar di luar persoalan. Olahan cerpen bepusar keseluruhannya pada watak Yanti..." (Dato' Shahnon Ahmad, Mingguan Malaysia, 14 November 1976.)" The former editor of a publishing house, A.F.Yassin, recently put out Sembang Sastera: Bersama Orang Persuratan (Fajar Bakti, 1998,310 pages), in which he talks to 64 Malay writers and literary activists of varying stature, who muse on their lives and what they have been up to. Chatty. Frank, nostalgic, irreverent, these conversations are light, in response to A.F.Yassin’s equally casual probing. His target is largely a small and shrinking group of people aged around 60 and above, loyal supporters of the Jawi-scripted Utusan Zaman, in which most of these Sembang-Sembang first appeared."Now that these Sembang-Sembang have been romanised, and packed in a handsome hardcover book, more readers , especially literary researchers, local and foreign, can be expected to benefit from them. Of course, the information ranges from the revealing to the trivial, but the book is pertinent as it provides insight on what went on in the world of Malay letters."…Sembang Satera is invaluable, especially to students of contemporary Malay literature, because it provides a cauldron of tidbits, with which to spice up the perennially long-overdue assignment.” - (Zakaria Ali, "Notes on Local Literature, fortnightly with Zakaria Ali, New Straits Times, 27 January, 1999.""Yassin merupakan penulis yang berilmu dalam dua bidang dan seterusnya melibatkan diri dalam tiga dimensi. Bidang-bidang keilmuan dan keahliannya ialah komunikasi dan sastera, sementara kegiatannya dalam bidang penulisan kreatif dan deskriptif dan serentak dengan itu, turut kreatif dalam penghasilan dan penerbitan buku sesuai dengan profesion terkininya." (Asri Affandi, Mingguan Malaysia, 27 Disember 1987.)"A.F.Yassin dalam bukunya Etika dan Wartawan berpendapat, pemberitaan akhbar di negara ini boleh dikatakan hanya berpandu kepada etika sejagat dan norma serta kebiasaan hidup masyarakat majmuk. Ketiadaan kod etika kewartawanan juga seperti yang ditekan oleh A. Samad Said telah menjadikan akhbar mengamalkan dasar swaying with the wind, bukan merupakan agent of change, serta cenderung menyuarakan dasar dan strategi pihak penerbit suratkabar itu sendiri." (Harakah, 31 Mei 1993.)

Tidak tahu kenapa dia meninggalkan lapangan guru dalam tahun 1962 kemudian sanggup pula menjadi seorang Juruteknik di sebuah kilang tekstil di Johor Bahru. Apakah dia memikirkan kurangnya anak Bumiputra berminat dalam lapangan teknikal atau kerana mula nampak bintangnya lebih mengerdip jika dia meninggalkan lapangan guru?

Yang ternyata sewaktu berada di Textile Corporation of Malaya Berhad Johor Bahru, dia telah dapat mengikuti latihan teknikal di Nagoya, Jepun selama enam bulan dalam tahun 1969. Di Jepun dia baru dapat melihat perbezaan zikap dan tingkah laku manusia pekerja Jepun dengan bangsanya sendiri. Setelah menimba pengalaman di Jepun, tercetus pula keinginannya untuk menulis rencana bersirinya di Utusan Malaysia, Utusan Zaman dan Mingguan Malaysia. Semuanya menceritakan pengalamannya di Jepun.

Kemampuan menulis telah meransangnya menapak ke bidang kerja yang lain. Dia menjadi Penyunting Berita Harian dalam tahun 1971. Semasa di New Straits Times Press (M) Bhd., dia banyak pula menghasilkan cerpen. Dia terus melanjutkan penulisan fiksyen apabila dilantik menjadi Penolong Editor dan kemudiannya meningkat sebagai Editor majalah Dewan Masyarakat.

Melihat kemampuannya menulis artikel dan cerpen di tengah-tengah kesibukannya sebagi seorang Editor, jelaslah kepada kita bahawa seorang editor yang sibuk tidak semestinya tidak boleh menulis. Pokoknya dia tidak mengenal erti kelelahan dan kesibukan bila dia diransang untuk menulis. ("Karyawan Bulan Ini", Dewan Sastera, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur, Mac 1983).